SDE++-subsidie 2023: 8 miljard euro beschikbaar

20.02.2023

De SDE++-subsidie voor 2023 heeft een budget van 8 miljard euro. Dat heeft minister Jetten van Klimaat en Energie bekendgemaakt. Ten opzichte van vorig jaar is het plafond voor hernieuwbare elektriciteit verdwenen. Ook komen PV-projecten kleiner dan 1 mWp nu voor subsidie in aanmerking. De openstelling van de subsidie is verdeeld over vijf fasen, die 6 juni beginnen en 6 juli aflopen.

SDE++-subsidie tot 50% van het piekvermogen

De SDE++-subsidie geldt tot 50% van het piekvermogen. Dit besluit is genomen om het elektriciteitsnet beter te kunnen benutten. Daarnaast kunnen door deze maatregel ook meer projecten worden realiseren met de SDE++-subsidie. Dat kunnen ook zonnepanelenprojecten kleiner dan 1 mWp zijn. Deze komen nu namelijk ook in aanmerking voor SDE++-subsidie.

Verhoogd van 5 naar 8 miljard euro

In tegenstelling tot wat in de Miljoenennota werd aangekondigd, bedraagt het budget van de SDE++-subsidie 2023 geen 5 miljard, maar 8 miljard euro. Hiertoe is besloten naar aanleiding van de hoge energie- en CO2-prijzen op de huidige energiemarkt. Bovendien zijn er hekjes toegevoegd om technieken met een hoge subsidie-intensiteit ook in aanmerking komen. Deze technieken zijn nodig voor de energievoorziening en de energie-infrastructuur op de lange termijn. Zowel de Kamer als de markt heeft zich hier hard voor gemaakt.

Openstelling verdeeld over vijf fasen

De openstelling van de SDE++-subsidie 2023 wordt verdeeld over vijf fasen. Deze fasen verschillen van elkaar als het gaat om subsidie-intensiteit.

  • Fase 1 (90 euro per vermeden ton CO2): open van 6 t/m 12 juni
  • Fase 2 (180 euro per vermeden ton CO2): open van 12 t/m 19 juni
  • Fase 3 (240 euro per vermeden ton CO2): open van 19 t/m 26 juni
  • Fase 4 (300 euro per vermeden ton CO2): open van 26 juni t/m 3 juli
  • Fase 5 (400 euro per vermeden ton CO2): open van 3 t/m 6 juli

Hekjes tussen drie domeinen

Voor het eerst in de openstelling van de SDE++-subsidie worden er hekjes tussen technieken toegevoegd. Hierdoor komen technieken met een hogere subsidie-intensiteit eerder aan bod. Deze hekjes worden geplaatst tussen drie domeinen: Lagetemperatuurwarmte, Hogetemperatuurwarmte en Moleculen. Daardoor is er per domein minimaal 750 miljoen euro subsidie beschikbaar. Hiermee moet worden gewaarborgd dat de doelstellingen over de hele linie van de energietransitie worden behaald.

Loop geen SDE++-subsidie mis

De aanvraag van SDE++-subsidie wordt eerst beoordeeld. Wil je geen subsidie mislopen? Neem dan contact op met Beter Duurzaam. Onze specialisten kennen het subsidielandschap als geen ander en helpen je graag met je aanvraag.

terug naar overzicht