SDE subsidie tips

26.06.2018

De SDE subsidie is vorig jaar weer ruim overtekend, en dat houdt in dat er elk jaar meer aanvragen binnenkomen dan er beschikbaar budget aanwezig is. Hoe vraag je SDE+ 2018 aan, waar moet je op letten, wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de valkuilen? Wij zetten de tips op een rijtje.

1. Hoogte SDE subsidie

De kostprijs van zonnepanelen is de afgelopen tijd gedaald. Echter door toenemende transportkosten en tekorten aan grondstoffen kan deze ook weer stijgen. Hierdoor kan het zijn dat de terugverdientijd van uw systeem anders is geworden. Dit betekent dat u een hoger rendement kunt halen, maar het kan ook betekenen dat u met een lagere vergoeding genoegen kunt nemen. Hierdoor wordt de kans op toewijzing hoger, u nam toch eerder ook genoegen met minder?

2. Hou de markt in de gaten

Ieder SDE subsidie ronde jaar zijn er weer verrassingen die er voor zorgen dat het beschikbare budget voor zonnepanelen anders uitpakt dan verwacht. De ene keer is het biomassa bijstook van een kolencentrale die er voor zorgt dat er minder geld beschikbaar was, de andere blijkt er ineens geld over te zijn omdat er vergunningen niet tijdig toegezegd zijn. Dit kan betekenen dat de inschrijving van de SDE++ subsidie ineens eerder moet plaatsvinden, of juist nog even moet wachten. Zorg dat u iemand heeft die de markt in de gaten houdt.

3. Capaciteit hoofdaansluiting

Het gebeurt vaak; de capaciteit van de hoofdaansluiting is niet voldoende om het gewenste aantal zonnepanelen te plaatsen. Hierdoor komen er vaak onverwacht veel extra kosten kijken bij het plaatsen van zonnepanelen. Soms kan het er zelfs toe leiden dat een SDE subsidie niet benut wordt. Dit is jammer en niet alleen omdat er onnodig veel moeite is gedaan om de subsidie aan te vragen. Ook omdat leveranciers hebben offertes uitgebracht, opdrachtgevers betalen geld voor een subsidie aanvraag en de subsidie had gebruikt kunnen worden door een ander. Wellicht heeft dit bedrijf nu geen subsidie toegezegd gekregen. Vraag daarom na wat de capaciteit van uw hoofdaansluiting is. Niet alleen de hoeveelheid Ampères is van belang, maar juist de maximale doorlaatwaarde is bepalend voor uw aanvraag.

4. Kosten van de aanvraag

Veel partijen rekenen kosten voor een subsidie aanvraag. Deze kosten kunnen flink oplopen als u niet oplet. Zo zijn er partijen die soms letterlijk een worst voorhouden op een beurs en klanten onbewust laten tekenen voor een subsidie aanvraag, waarna blijkt dat er een bepaald percentage afgedragen moet worden als men bij een andere partij zonnepanelen wil kopen. Dit kan ervoor zorgen dat men “verplicht” is om veel te dure zonnepanelen aan te schaffen, of een boete te betalen die in de praktijk kan oplopen tot vele duizenden euro’s wat vervolgens uw rendement laat kelderen. Spreek van te voren af wat de kosten van de aanvraag zijn of zorg dat de aanvragen op basis van no-cure-no-pay gedaan worden.

5. SDE subsidie of EIA

SDE subsidie kan niet gecombineerd worden met EIA (Energie Investerings Aftrek), hou hier rekening mee in uw berekeningen. In de Energielijst 2020 staat heel duidelijk vermeld dat “…panelen met fotovoltaïsche zonnecellen met een gezamenlijk piekvermogen van meer dan 25 kW, die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet via een aansluiting met een totale maximale doorlaatwaarde van 3*80 A of minder, aansluiting op het elektriciteitsnet…”, dit betekent dat zonnepanelen met SDE subsidie dus niet in aanmerking komen voor EIA, aangezien deze aangesloten moeten worden op een aansluiting van >3 x 80A. Lees meer over de mogelijkheden van EIA.

6. Hoge kwaliteit zonnestroom systeem

Zorg er ten alle tijden voor dat u een systeem aanschaft waarvan u zeker weet dat dit systeem een hoge kwaliteit heeft. Er zijn kwalificaties voor zonnepanelen zoals:

  • TIER1 panelen;
  • de garantie van zonnepanelen kan herverzekerd zijn;
  • goede pv-systemen zijn te verzekeren tegen eigen gebrek;
  • vraag om een opbrengstgarantie;
  • heeft uw aanbieder een onderhoudsmogelijkheid;

Ook omvormers zijn vrij eenvoudig van kwaliteit te onderscheiden, zo zijn er:

  • stringomvormers en parallel geschakelde systemen
  • garantie termijnen die verschillen
  • actieve monitoring met waarschuwing bij storing

Meer punten waar u op dient te letten zijn:

  • referenties van de installateur
  • garanties op montagesystemen
  • dikte en certificaten van de gebruikte kabels
  • etc

Uiteraard zijn er meer zaken die uw keuze zullen bepalen. Heeft u nog vragen over de SDE++ subsidie, neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies gesprek op locatie.

terug naar overzicht